OuterSpaces

Niezwykłe Informacje

Ciekawostki Dieta

Kuchnia chińska i jej różne odmiany – kuchnia syczuańska

Popularna „chińszczyzna” w ogólnym rozumieniu odnosi się zazwyczaj do każdej kuchni azjatyckiej. Wiele osób nie rozróżnia specyfiki kuchni tajskiej, wietnamskiej, koreańskiej czy właśnie chińskiej (która sama dzieli się na wiele różnych rodzajów). Warto więc sobie uświadomić, że każda z wyżej wymienionych kuchni ma swoje specyficzne produkty, potrawy oraz sposoby przyrządzania.

Tak jak wcześniej było wspomniane, kuchnia chińska dzieli się na wiele mniejszych, zależnych od regionów kraju. Trudno sobie wyobrazić, aby w tak wielkim państwie jak Chiny, wszędzie panował ten sam klimat, te same zwyczaje oraz tradycje kulinarne. Jedną z najbardziej znanych odmian kuchni chińskiej jest syczuańska, której nazwa pochodzi od prowincji Syczuan w zachodnio-centralnej części tego kraju. W tym upalnym i wilgotnym klimacie, rozwinęła się kuchnia charakteryzująca się przede wszystkim ostrym smakiem. Ma to oczywiście swoje źródło w dawniejszych czasach, kiedy jeszcze nie istniały lodówki, a dania trzeba było mocno przyprawiać i konserwować. Bardzo popularne są tam przede wszystkim różne odmiany papryczek chilli. Jedną z najbardziej popularnych dań tej kuchni, które możemy znaleźć w Polsce, jest kurczak po syczuańsku, którego oferuje np. kuchnia azjatycka Poznań Pamiętając jednak o zasadzie 5 smaków, wykorzystuje się tam również różnego rodzaju cukier, ocet oraz gorzkie melony dla równowagi.